понеделник, 11 януари 2016 г.

Пушен боб яхния със свинско


Всеки път като готвя боб и се чудя защо не хапвам по-често това страхотно ястие :)
Бях изключил за кратко месото от менюто през последната седмица, разбира се не без причина - тежки Коледно-новогодишни угощения изцяло на месно ниво. Явно обаче седмица ми стигаше и бях решил, че не е лошо да поразшетам по пазарите, а също и да видя какво ще си харесам в месарницата. По пътя вече си бях наумил някакви неща и уж влезнах за кайма (щях да пълня тиква), ама в крайна сметка ми хареса свинското месо за готвене и си взех от него. Мислех да пробвам да го смеля с блендера тъкмо да пробвам дали ще стане и пак щях да напълня тиквата. После на път към колата съвсем случайно видях магазинът, който търся от доста време - магазин за подправки. Общо взето всичко, за което можах да се сетя го имаха. И понеже напоследък търсих в абсолютно всички супермаркети пушен пипер и никъде не намерих, това бе първото, за което се сетих да попитам и за мое щастие имаше - даже 2 вида. След като се прибрах и видях, че съм накиснал боб от предната вечер (бях забравил) и ми светна, че мога да пробвам да го сготвя със свинското, което взех и да му придам пушен дъх с пипера, който току що бях взел, и запретнах ръкави!

Продукти:
  • 250 гр. бял боб (накиснат предварително за 24ч.)
  • 400 гр. свинско за готвене (шарено месо, което обикновено е на хапки)
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • корен целина
  • 1 морков
  • 1-2 домата белени от консерва
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • сух джоджен
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин (олио)
Приготвяне:

Варене:
  • В тенджера запържете месото с 1-2 с.л. зехтин (запържвам леко от всички страни докато хубаво побелее)
  • Нарежете на ситно 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков и 1 резен от главата целина около 1-2 см. дебел (обелете с белачка за картофи преди да нарежете на ситно). Добавям всичко към вече запечатаното месо. и пържа още няколко минутки. 
  • Изплаквнете накиснаният боб и го добавям в тенджерата заедно с около 1л. вода.
  • След като заври намалете котлона колкото едва да къкри (2 от 6) и варете под капак до готовност, в случая ми отне не повече от 90 мин.
Запръжка:
  • След като боба уври, запечете на в горещ сух тиган 2-те с.л. брашно за около минутка две като разбърквате (ще започне леко да пожълтява). След това го пресипете в удобен съд и отделете настрана
  • Нарежете втората глава лук на ситно и запържете в същия тиган в 3-4 с.л. загрята мазнина
  • В момента, в който лука придобие златист вид дръпнете от котлона и намалете огъня (3 от 6)
  • Добавете 1 с.л. обикновен червен пипер и 1 с.л пушен червен пипер и разбъркайте веднага, след което сложете брашното, както и 1-2 белеми домата от консерва, върнете на огъня и разбъркайте, като наситните добре доматите. Водата от доматите ще изври много бързо и ще получите суха гъста кашичка.
  • Започнете да добавяте на малки порции течност от сварения боб, като разбърквате постоянно. На втория, третия черпак ще получите хомогенна гъста каша (уверете се, че няма бучки)
  • Добавете кашата обратно към боба в тенджерата, добавете голяма щипка сол, смлян черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркайте добре и оставете за къкри за 10-тина 
И няколко цифри за боба, които може и да втрещят феновете на модерна храна. Видях го в един пост във фейсбук, но после не успях да го намеря за да ползвам колажа, затова си направих труда собственоръчно да сваля данните от интернет, като източник съм ползвал един от популярните сайтове за фитнес. Изводите оставям на вас:



Източник: http://www.bb-team.org/


2 коментара:

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!