вторник, 29 декември 2015 г.

Сурови бонбони с брашно от рожков, ядки и сушени пловоде

 

Вече два пъти за последния месец правя от тези бонбони и въпреки, че не са по нрава на всеки, който ги опита аз много ги харесвам. Много са ароматни, хранителни, без добавена захар са и не преминавам никаква термична обработка. На всичкото отгоре се приготвят адски бързо и лесно и самият факт, че сте ги приготвили вие самите ги прави специални, винаги може да ги окрасите и поднесете според настроението, може и да се правят свободни съчинение с рецептата, просто трябва да оцелите количествата. Именно затова тези рожкови бонбини просто няма как да не попаднат в списъка с рецепти. Двата пъти, в които ги приготвят продуктите и количествата варираха, но като цяло вкусът не се различаваше много, защото ароматът на рожков и есенцията ром, която добавих и двата пъти, като че ли доминираха. Първият път за ядки използвах около 70гр. печен бадем, малко овесени ядки (около 20гр), кокосови стърготини, фурми (6-7бр), малко стафиди, голяма лъжица тахан и мед. Сместа стана много лепкава и бонбоните се оформяха доста трудно, затова се наложи да добавя малко мазнина за да олесня процеса, в случая ползвах ч.л. зехтин. Днес ще ви споделя в детайли вторият си опит, който според мен беше по-успешен.

Ето и продуктите:

50 гр. овесени ядки
100 гр. сурови орехи
20 гр. стафиди
10-20 гр. суров белен сусам
6-7 бр. фурми
1 ч.л. тахан
2 ч.л. мед
2 ч.л. с връх брашно от рожков
няколко капки есенция от ром

Начин на приготвяне:

Аз лично приготвям бонбоните с помощта на блендер, но ако нямате такъв, мисля че това няма да ви спре :) Да, малко по бавно и трудоемко ще бъде, но в крайна сметка имате да счуквате орехите, ще нарежите на максимално ситно стафидите и фурмите, овесените ядки и сусама според мен спокойно може да оставите цели. Та, в блендер слагам първо сухите съставки - овесените ядки, орехите, сусама. Смилам на много ситно, след което добавям стафидите и фурмите, след като смеля добре и тях добавям меда и тахана и накрая добавям брашното и ромовата есенция. Предполагам, че не би било проблем продуктите да се смелят и в друг ред, но тука аз си следвам някаква си моя логика, ако вашата се различава от нея - действайте, но на ваша отговорност :D

След като всички съставки се смесят добре, изсипвам сместа върху хартия за печене и от нея оформям еднакви по размер бонбони. В моят случай бонбоните бяха малко по-големи, защото бях взех едни коледни кошнички, които се оказаха маааалко по-големи и трябваше да се съобразя с тях. Излезнаха ми 12-13 бонбона. Ако ги правите с по-малък размер предполагам ше ги докарате до към 16-18. Завърших бонбоните по различен начин - някой овалях в рожков (придобиват класическа трюфел визия), други в сусам, а трети в шоколадови пръчици Може да ползвате също кокосови стърготини, вероятно и куп други неща - въпрос на въобръжение! Бонбоните обикновено прибирам в кутия в хладилника за няколко часа да стегнат добре преди консумация. Онзи ден хвърлих око на няколкото оцелели след празниците и установих, че дори и стоейки отвън на стайна температура не бяха се размекнали, така че е възможно и да могат да минат без хладилник. Толкова от мен за днес, желая ви весело посрещане на новата 2016!

 Малко сники от опит 1:


Ето и втори рунд:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!