четвъртък, 3 декември 2015 г.

Моята нова лаборатория

Здравейте отново,

след пауза по-дълга от очакваното отново дойде време да отделя нужното и на блога ми. Бях Ви споменал, че сме в процес на закупуване на ново жилище и след всичко, през което преминах твърдно мога да заявя, че това си е ИСТИНСКО ПРИКЛЮЧЕНИЕ! Ако тръгна да изпадам в подробности, гарантирано този пост ще се превърне минимум в новела, затова ще ви спестя голяма част от авантюрите, които съпътстваха покупката, ремонта и обзавеждането на това жилище. Само ще кажа, че първия оглед на жилището бе в началото на Април, а сега сме... Декември. Кухнята бе последното парче от пъзела по обясними причини и за ремонта и обзавеждането отделихме доволно количество време, спирайки се на почти всеки детайл.

Ето така изглеждаше тя при покупката:

С големите мераци, които имам в кухнята бях твърдо решен, че искам изцяло нова кухня, затова реших да пусна всичко за продан в ОЛХ-а и да ви каже честно останах изненадам, колко мераклии имаше.
Разкарахме всичко от там и това бе резултата:

Естесвено махнахме и старите плочки, сменихме водопровода и пуснахме още малко контакти:


Всичко вървеше нормално - приключихме всички мръсни дейности като мазилки, шпакловки, сложихме новите плочки, бяхме почнали вече боята, сложихме контакти, пуснах си и един ключ за лед осветлението, което щеше да е над мивката и един ден докато слагах рамките на контактите леееко се подпрях на ключа за лед осветлението и БАМ... късо съединение! Бушона падна, цъкнах обратно ключа в изключено положение и си викам НИЩО - вързали са грешно ключа, ще го оправят... да ама НЕ! Вдигам предпазителя, ама ток само в банята :D ..Брех! Счупих телефоните на всичко познати еладжии, ама в петък към края на работния ден всеки се готви за някъде и няма кой, та си откарахме на свещи. На другия ден идва един майстор - ръчка там нещо и го оправи, аз излезнах да свърша някакви задачи и жената звъни след 2 часа и ми вика: "Идвай си щото ток пак нямаме"... Ужас! И се почнаха - втори майстор, трети майстор, никой не знае къде е проблема и всеки казва - тва е много странно, щото тока ту тръгва навсякъде, ту го няма никъде. И се стигна до решението, че трябва да се кърти, защото явно нещо някъде сме наранили някой кабел.
Поизкъртихме хубаво на 4-5 места, намерихме проблемия кабел, който бил давал отечка обаче греда - оказа се че кабела отива в хола (facepalm) и ми казаха - "Да не те плашим, ама може да се наложи да къртим оттатък". На другия ден намерихме друг майстор, който слава богу беше гуру. Дойде, каза това е късо съединение, анализира мрежата за 10 мин, копна над вратата, намери го и го оправи. Да е жив и здрав!

                     

И така след няколко дни мъки, купища разходи и две вечери на свещи в крайна сметка решихме проблема, за жалост обаче само частично, защото се окача, че не цялата ел.инсталация е сменена (както аз си мислех) и сега не е ясно до кога ще си имам читав ток! Ама какво да се прави - човек се учел цял живот!
От много време, още преди да наберат такава популярност много ми харесваха белите кухни с дървени плотове, та бях решил това да е! В Икеа си харесах профил, но се оказа, че кухнята е крайно нестандартна за Икеа и ще изгубя някакви пространства, а не можех да си го позволя с тази малка кухня (малко над 9кв.м.). Затова потърсих по другите фирми за кухни и за щастие открих нещо, което много наподобяваше Икейския профил Bodbyn.


Ето и в няколко стъпки инсталацията на кухнята :)








Относно уредите - реших да заложа на AEG. Понеже уредите от тази марка са си по-скъпички след дълго проучване намерих магазин, който предлага стоки изтеглени от немския пазар поради транспортни дефекти и така си взех уреди, който се предполага че са с високо качество и добра цена компенсирана от леките външни дефекти.
Както се вижда от снимките има още доста неща за довършване - имам още 3 вратички за слагане, цоклите, мисля да сложа корниз до мивката на който да закача сушилник и т.н., така че като измайсторя съвсем всичко ще се похваля пак :)

Надявам се да съм ви бил полезен с този пост, аз лично съм много доволен от цялото това приключение, не само защото имам нова кухня, а и защото натрупах доста опит, който със сигурност ще ми бъде полезен за напред! И още по-важното - ще мога да майсторя с нова доза вдъхновение!


2 коментара:

  1. Прекрасна е, толкова уютно изглежда! Ох, много се радвам от такива неща. Вдъхновяващо и приятно е. Поздрави и много прекрасни мигове в новото жилище!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Катенце, много се радвам и аз, дано ни носи много хубави моменти, ще пусна една тема след като я завърша напълно, сигурен съм, че ще изглежда мнооого по-добре :) Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!