неделя, 20 декември 2015 г.

Спаначен киш с 3 вида сирена


Петък вечер.. доста изморен, но и твърдо решен въпреки, че часът е почти 22:00 да пробвам да сготвя нещо, което никога през живота си не съм пробвал. Не знаех колко сложно ще е приготовлението, затова нямах и никакви очаквания, бях готов и за евентуален провал. Жена ми много хареса спаначените кюфтета (ще ги споделя малко по-натам, защото нямам снимков материал за тях), които и направих преди 2 седмици и затова бях реших да заложа отново на нещо спаначено. Понеже миналата седмица бяхме на гости на родителите и, и там ни подариха купища покъщнина за новия дом, сред която и 2 форми за пай, ми хрумна да пробвам някъв спаначен пай, киш, тарта..каквото там си харесам по снимки из нета.
Поразгледах, почетох и установих, че няма да следвам точно нито една от тези рецепти (сефте!), но за тестото ще бъда стриктен, защото такова до сега не съм месил. Бях "на гости" при Вероника (Ginger Cookies), бях при Йоли, посетих и Бети - все топ блогърки и големи майсторки. В крайна сметка за тестото избрах рецептата на Бети, но с малко по-малко масло, а за плънката импровизирах, като се съобразявам с това което имам в хладилника.

Ето и продуктите:

За тестото:
  • 300гр. брашно
  • 1 яйце
  • 125гр. масло (1 малък пакет)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 с.л. вода
За плънката:
  • 300гр. спанак
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 2 малки скилидки чесън
  • 3 яйца
  • 130мл. прясно мляко
  • 2с.л. зехтин
  • 100гр. краве сирене
  • 100гр. овче сирене
  • 100гр. сирене гауда
  • сол
  • черен пипер
Хубаво е брашното да се пресее (аз не го пресях, защото нямам сито :)), изсипва се върху работната площ, прави се кладенче и в средата се слагат маслото размекнато на стайна температура и нарязано на кубчета, яйцето и солта. Омесва се добре до средно твърдо тесто, добавя се водата, доомесва се още малко, завива се във фолио и отива на почивка в хладилника за 30 мин.
Слага се малко вода в тенджера да заври (аз я пълня на 1/3-1/4), през това време отстранявам дръжките от листата на спанака, измивам добре и попарвам листата за 3-4 мин. в заврялата вода. След това ги вадя и отцеждам от водата и нарязвам на не много ситно. В тиган загрявам зехтина (на много места го дават с масло), нарязвам на ситно зеления лук и чесъна и ги запържвам леко за няколко минути заедно със спанака. Чесъна добавям малко по-късно от лука , защото ако го сложим в началото и огъня е силен рискувам да го изгоря. В купа разбивам добре яйцата, добавям млякото, сирената и запържените зеленчуци.
Вадя тестото и го разточвавм на тънко, така че да може да покрие добре формата ми за печене, вкл. и стените. Внимателно премествам тестото върху формата, като изрязвам излишното (става лесно ако минете с точилката върху формата), притискам добре към стените и основата, дупча основата с вилица за да не се надуе и пека на 160 докато леко порозовее. По рецептите го дават за около 15мин, на мен ми отне около 25мин.
Когато е готово вадя тавата от фурната, изсипвам плънката вътре и връщам обратно. Пека на 180 градуса за около 40мин. на горно и долно без вентилатор. 
Искам да ви кажа, че бях безкрайно изненадан - толкова ухание не се е носило из дома ни от доста време. Прекрасен аромат, прекрасен вкус, ястие подходящо както за топла, така и за студена консумация, като предстие или основно... Аз лично го опитах студен и бях като тези известните кулинари по ТВ шоата - "Мммм, уааау, оооо"! Просто чудесно предложение, което определено съвсем скоро ще приготвя пак!




2 коментара:

  1. Майсторска работа! Браво! Честита Коледа, желая ви здраве и щастие! Бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благословена да си и ти и цялото ти семейство! Благодяря ти за това, че подкрепяш блога и че ме следиш! Честита Коледа и Всело посрещане на Новата 2016, нека бъде по-добра от предната!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!