понеделник, 24 август 2015 г.

Фетучини с бекон, сметана, чери домати и босилекова паста

Малко ви бях поизоставил в последно време, но си трябва и отдих. Зимата освен от работа се смазах и от готвене, та си беше време за по дълга почивка. Ходихме на море за цели 2 седмици, които бяха страхотно изкарани при наши добри приятели. Рецептата, която днес ви представям е за бърз и лесен обяд или пък вечеря. Специално приготвена за нашият домакин на морето (Поздрави, Марто :)).

В момента сме в процес на смяна на жилище, (най-накрая ще си имаме нова и модерна кухня :)), което автоматично означава 1-2 месеца пауза, защото този процес си е зверски ангажиращ, но пък после ще наваксам!

Сега малко инфо за това, което ще готвим - Фетучините са вид италианска паста от твърда пшеница на твърди плоски ленти, навити на руло.Наричат ги още "Тренете". Лично за мен на пръв поглед, пък и на вкус са много близки до талиателите. Това, което обаче ми направи впечатление е, че абсорбират повече, но може би греша. Защо си мисля така - ами обикновено когато готвя талиатели от този тип със сметана, като залея сметаната накрая и дръпна от огъня талиателите се запазват сочни. Това, което се случи тук с фетучините бе, че сложих повече сметана отколкото обикновено слагам и за секунди сякаш бе попита от тях. Може пък и да е било от силата на котлона, но аз ви казвам да си го имате впредвид.

Ето и продуктите за 3-4 порции:
  • 1 пакет фетучини (ние ги намерихме в Билла), мисля 250гр.
  • 10 бр. чери доматчета
  • 150-200 гр. бекон
  • 1 средна глава лук
  • 1/2 скилидка чесън
  • зехтин
  • сол
  • захар
  • черен пипер
  • малка кутийка готварска сметана (200мл.)
За босилековата паста:
  • сол
  • чесън (1/2 скилидка)
  • 1/2 връзка пресен босилек
  • кашу (10-тина ядки)
  • зехтин
Понеже в тази рецепта нещата се случват много бързо ще ви препоръчам да си приготвите босилековата паста предварително. В хаванче стривате на много ситно босилека, много малко чесън (може би 1/3 скилидка), добавяте и счуквате на ситно няколко ядки кашу (примерно 6-7), довабяте зехтин на тънка струйка при постоянно бъркане и сте готови :)

От пакета с фетучините отделяте по 3 рулца за порция и варите във вряща, леко подсолена вода около 1 мин. по-малко от посоченото на пакета. Вземете под внимание това, че момента с пастата винаги е много тънък и лесно може да я преварите, има и риск да остане леко сурова ако пък я извадите прекалено рано. След като сварите пастата я отцеждате в гевгир и заливате добре със студена вода за да спрете процеса на готвене. След това аз лично им капвам малко зехтин и леко с ръка ги разджурквам, за да може като се върна към тях след малко да не са слепнали една за друга.

Нарязваме на ситно лука и чесъна (остатъка от скилидката чесън), а бекона на ленти. В уок запържваме леко лука с чесъна, добавяме бекона и пържим за минута, две до лек загар. Добавяме черитата (цели или на половинки - както пожелаете) поръсваме с 2-3 щипки сол и щипка захар и пържим още около минутка две.
Изспипваме фетучините вътре и поразбъркваме за минутка. Заливаме със сметаната, разбъркваме отново, дърпаме от огъня и сме готови да сервираме. Обикновено на паста за трима не слагам повече от 100мл. сметана, но в случай както вече споменах по-горе се наложи да сложа повече, т.е. цялата :)

Сервираме фетучините поръсени с няколко ч.л от босилековото песто, прясно смлян черен пипер и няколко капки зехтин. Препоръчително е да поръсите и с пармезан! Да ви е сладко!

2 коментара:

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!