четвъртък, 9 юли 2015 г.

За Домашният Крем Карамел и краткия, брутален живот на малките мъжки пиленца



Напоследък много взе да се шуми покрай био продукти, здравословно, домашно и т.н. И като всяко друго нещо в тази малка държава взе да става чак модерно :) Многобройни био сладкарници със сурови десерти, масово лепене на етикети върху стоките "произведено в БГ" и какво ли още не. Викам си - Брей, ще взема и аз да постна нещо БИО в този блог ;)

Слаб сладкар съм и не мога да готвя почти нищо сладко, по-точно не съм готвил! Условията ми все още не позволяват прецизна кулинария, затова се налага да приготвям по-простички неща.  А това, което днес споделям с вас е точно такова, вместо био обаче, аз бих го нарекал просто домашно - Домашен крем карамел.

Приготвям го с прясно мляко, което купувам от един малък фирмен магазин и което няма общо с пастьоризираното мляко от супермаркета, което издържа в хладилника по един месец+. Другата основна съставка предпочитам да ми е изпратена от някоя баба на село - това са яйцата. Ако пък не разполагате с такива - малкият фирмен магазин отновно е за предпочитане пред супермаркета. Вече има и ферми, които правят доставки до всички по-големи градове, но излиза и "по-солено", разбир се! Има и други алтернативни начини да се сдобиете с такъв тип продукти, като например БГБакалияFarmHopping и др.

Ето и едни факти, които не ми бяха известни до онзи ден, в който един мой познат го беше постнал и се зачетох. Статията е на англ.език, та за тези който не знаят или не им се зачита - става дума за това, че в световната индустрия за производство на яйца милиони малки мъжки пиленца биват смилани всяка година, забележете ЖИВИ... Защо??? - Отоговора е много прост за тях .. ами защото не снасят яйца! В статия още се описва, че Германия е на прага да стане първата държата в света, която да премахне тази ужасна практика. Открита е нова технология, която позволява определенято на пола, докато пиленцето е още в зародиш. По този начин всички мъжки яйжа могат да бъдат отстранени навременно. От една страна СУПЕР, от друга обаче се питам - Германия ще го въведе това, ама какво правим в другите държави? Затова си мисля, че на този етап, това което можем да направим е да си пазаруваме от бабите на пазара, малките ферми или най-добре е да си ползваме яйцата на баба, но за целта ви трябва баба, която има яйца!

Толкова по тази тема, а сега продуктите, които ползвам (Лесно се помням, всичко е 1 и 6):

За крема:

  • 6 яйца
  • 600 мл. прясно мляко 
  • около 100гр. захар (аз слагам на око) 
  • ванилия (може една цяла шушулка или 1 до 2 пакетчета от малките)

За карамела:

  • 6 с.л захаар
  • 1 с.л вода
Разбивам добре яйцата със захарта, след което добавям прясното мляко и ванилията.
В огнеупорен съд слагам захарта и водата и ги оставям на котлона включен на максимум. 
Захарта се загрява, почва постепенно да завира и променя цвета си. Когато се разтопи напълно и получи карамелен цвят я дърпам от котлона и разливам във формичките, ползвам метални шолички онези от детството ми, а понякога и стъклени формички. 
След като разсипя карамела по формичките изсипвам сместа отгоре и ги нареждам в тавичка, пълня тавава с вода, като гледам водата да покрие малко повече от средата на формите. Слагам тавата във фурната, включвам фурната да загрее до 180 градуса. В момента, в който достигне тези градуси и релето изключи я намалям на 150.. в моят случай я слагам на 155 градуса и пека докато хване хубав златист загар. При мен се пече около 70-80 мин. Като преценя, че е готово го изключвам и оставям да си изстине на спокойствие във фурната, след това прибирам в хладилника да се охлади добре и го консумирам така. Често стига трудно до хладилника :)!

Най-важното е да внимавате да не ви заври водата докато го печете или пък да влезе вода в крема докато нареждате купичките, вкарвате във фурната и т.н.

3 коментара:

  1. Казваш, че не си сладкар, а я виж какъв крем карамел си направил :) като по учебник
    В едно познато на всички ни предаване, 95% от "майсторите готвачи", не можаха да го направят и гледаха като отровени само като чуха за него :)
    Много обичаме вкъщи и трудно остава някоя бройка за снимка, а хладилника изобщо не знае как изглежда крем карамел :)
    Поздрави, Стамен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Таня,

      помня го и аз този прословут епизод :) вярно гледаха като отровени някои!

      А вие явно сте по-големи фенове и от нас на този прекрасен десерт.. Благодаря ти много за милите думи! Поздрави :)

      Изтриване
  2. Така е когато мъжът запретне ръкави...гладко и вкусно. :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!