понеделник, 22 юни 2015 г.

Гриловани зеленчуци с пилешко филе


Здравейте,

Днес ще ви споделя една семпла, бърза, лесна и вкусна рецепта, която на всичкото отгоре би могла да бъде презентирана и по-много интересен начин. Вкъщи женското съсловие не е особено по месните храни и често се случва така, че на мен ми се хапва месо, обаче в крайна сметка прибягвам до безмесният вариант, защото готвенето поотделно за всеки не е оферта. Едно, че е двойна работа, друго че месото така или иначе е вредно и колкото по-малко го консумираме, по-добре. Много често в тези ситуации грилованите зеленчуци влизат в употреба и така да кажа вече сме им големи фенове вкъщи. Не изискват никаква подготовка, стават много бързо и с един хубав сос просто нямаме нужда от друго. Понякога ги ползвам като компоненти в салата, като ги смесвам със свежи зеленчуци, понякога ги сервирам заедно с пилешко филе или риба. Всъщност това са двете неща, с който най-често „се измъквам“ от постното меню. В днешната рецепта ще ви представя варианта с пилешко филе. Приготвям го на тефлона, защото там ми харесва повече как става. Обикновено филето ми е мариновано и престояло в хладилник поне една нощ, но разбира се че може да ползвате и прясно. Ако е прясно му втривам няколко капки зехтин и го пека така. Овкусявам със сол и ч.пипер след като съм го изпекал от едната страна и обърнал.
Стига толкова приказки, ето ги продуктите за днешнота рецепта. Преди това обаче да кажа, че количествата и продуктите, които описвам са приблизителни и специално пък в случая могат да варират безкрайно взависимост от вашите предпочитания.

За грила:
  • Тиквичка – 1 бр.
  • Патладжан – 1 бр.
  • Моркови – 2 малки цели, ако са с косичка още по-добре J
  • Чери домати – 2бр.
  • Чесън – 2 скилидки

За тигана:
  • Пилешко филе – 200 гр
  •  Гъби печурки – 100-150 гр.
За соса:
  •    Чесън – ½ скилидка
  • Сол
  •  ½ к.л мед
  •  ¼ к.л дижонска горчица (може и повече, взависимост до колко искате да се усеща горчицата)
  • Черен пиер
  • Зехтин
  • Тъмно балсамико
  • Може да добавите и някоя зеленийка по ваш избор – например копър


Тиквичките и патладжана нарязвам на ленти по дължина. Лентите са ориентировачно с дебелина 1см, може би малко по-малки (0.7-0.8см). (Ако искате, може да оставите патладжана леко посолен, накиснат във вода за 20-30 мин предварително. Така му изкарвате горчивият вкус, но на мен лично не ми горчи и почти никога не го отцеждам, освен ако не готвя за гости). Тях заедно с чери доматките и целите скилидки чесън и двата цели моркова леко посолявам, слек което заливам леко със зехтин и мятам на скарата. На моята скара стават готови за около 10 мин. (по 5 от двете страни).

Междувременно, филето слагам на загрят тиган и го пека 6-7 (по около 3 мин. от всяка страна) взависимост от дебелината. За онези, които нямат опит в кухнята според мен е важно да уточня, че ако филето е цяло е хубаво да се направи на по-тънки пържолки или жулиени.
След като е готово го оставям отстрани да си почине, а в тигана разтапям маслото и изпържвам гъбите, като съм ги нарязал по дължина, заедно с пънчетатата, на шайби по около 1см., може и малко по-малки.
Долу горе по едно и също време приключвам със скарата и с тигана и си подготвям за 2мин. соса преди да наредя чинията(те). Ако не искате зеленчуци да поизстинат ви препоръчвам соса да си го приготвите в самото начало, за да може веднага щом сте готови с продуктите да ги наредите в чинията, да залеете със соса и да сервирате.
За соса – стривам до финно ½ скилидка чесън в хаванче/купичка, в която съм сипал около 2 щипки сол. Тя помага изключително много за да стрием фино чесъна. След това добавям ½к.ч.л мед, ¼ к.л дижонска горчица или от тази на семената, ч.пипер, няколко капки тъмно балсамико, зехтин и разбирквам добре до получаване на хомогенна смес.

След това е на ход вашето въображение
J Bob Appettit!

П.С Като качвах снимките забелязах, че съм ползвал листа пресен девесил и малко ситно нарязани пера от зелен лук за декорация! 



 

1 коментар:

  1. Уау! Много красиво поднесено ястие! Абсолютно всичко ми е любимо и филето и зеленчуците, разкош. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!